Да Знаеш Как

Сезон 2021

Бутилка в клетка за подарък, косачка робот

Заслужава си да гледате и този епизод на предаването, защото ще видите как моят приятел, вие знаете кой, отказва алкохола. Както е казал народът – покритото мляко котки не го лочат.
След това бавно но славно роботите ще превземат и градината. 
Останете с нас и ще се забавляваме ...

Ремонт на пукнатини, диамантени дискове за шлайфане, оцветяване на латекст.

Днес в предаването ще видите – каква е разликата между структурни и повърхностни пукнатини и как да се справим с тях.
Как да уплътним фугата между дограмата и стената – от вън и от вътре.

Какво е важно при избора на боя, как да изберем цвета и как да оцветяваме сами латекса – няколко практични съвета за начинаещи и за можещи.
Останете с ...

Гъвкав водопровод с пресфитинги, боркорони за пробиване на отвори

Днес в предаването ще видите - колко гъвкав може да бъде гъвкавият водопровод. Как да си направим сами проект и как сами да го изпълним.
След това на фокус ще са боркороните. Боркороните не са короните на боровете. 
Кога и как най-безопасно да пробиете плочките? 
Останете с нас. Ще пресоваме, ще пробиваме и ще се ...

Овощарски и лозарски ножици, диамантени дискове за рязане и шлайфане

Днес в предаването ще видите – как да изберем подходящата овощарска ножица за подрязването на клоните в градината – гюлотина или байпас? Каква е разликата – ще разберете в предаването.
Дискове за рязане на керамични плочки, порцелан и камък – как и с какви машини се използват? Циркуляр, ъглошлайф или машина с мокро рязане. Как да режем най-ефективно с ...

Компресори и пневматични инструменти, изработка на къщичка за куче

Днес в предаването ще видите – въздухът под налягане като преносител на енергия.
Не, няма да надуваме балони, а ще говорим за пневматичните инструменти. 
Защо те са по-мощни от електрическите?
А след това ще изработим една къщичка за новия домашен любимец на Габи – г-ца Шери. И тъй като г-ца Шери е мини йорки – ще ни трябва и малка и ...

Капково напояване и къщичка за ключове

Днес в предаването ще видите – как да поддържаме растенията в градината и как да пестим вода при тяхното поливане. Защо капковото напояване е толкова ефективно?
След това, за тези, които все си губят някъде в къщи ключовете, ще направим една къщичка за ключове – идваш вечер и си закачаш ключа. Сутрин не го търсиш по джобове и чанти, а го знаеш къде е.

Изработка на часовник с настолен акумулаторен циркуляр

Днес в предаването ще поставим на везните ръчния циркуляр и настолния циркуляр. Дали по-тежкият наистина ще наклони везните на своя страна, ще решите след като изгледате предаването.
А след рекламите ще направим елегантен стенен часовник с дървена рамка, която ще обработим с оберфреза и настолен циркуляр. Ще ви покажа и един трик за състаряване на дървото.
Ще ...

Изграждане на поливна система, рязане с банциг на фигурки за детската

Днес в предаването ще поливаме моравата. Освен редовно косене, моравата се нуждае и от редовно поливане. Ще направим цяла поливна система.  Ще се  събуждате сутрин и все едно добрата фея е дошла и е поляла тревата и си е отишла. 
След това ще се върнем в детството. Помните ли онези лъкчета, с които се реже дърво. Естествено сега ще се качим стъпало нагоре ...

Избор на косачка, изработка на поставка за инструменти

Ако вече сте решили, че искате вашата морава да изглежда като английска ливада, време е да изберете правилната косачка? Има ли точен отговор на въпроса <Коя косачка е най-добрата?>. За да направите своя информиран избор трябва да вземете предвид няколко критерия. Останете с нас и ще разберете кои са те. 

А ако не ви стига рафта и за новите електрическите ...

Верижни триони и острене на верига, датчици за осветление, свързване и защита от влага

Днес в предаването ще видите: Как да изберем верижен трион, как се работи с този инструмент и как да си заточите вече захабената верига? 
Ако все забравяте да включите или изключите лампата на двора, гледайте, защото датчиците за контрол на осветлението включват и изключват светлината само когато е необходимо. Как да ги свържете и защитите от влагата? 

Поддръжка на градината – храсторез, саблен трион, ножици, колове за ограда

Сигурно много от любителите градинари вече са в градините и усилено работят. Градината се нуждае от постоянни грижи, за да изглежда винаги добре.
Затова днес ще подхванем темата за градинарството. Ще започнем с поддръжката на дърветата и какви инструменти ще ви трябват, за да се справите по-лесно и бързо с ежегодната пролетната грижа  - подрязване на клони и ...

Лост за набиране, облагородяване на терасата

Намислил съм да ви покажа как да си направите лост за набирания и как да го закачите в коридора над вратата. Така ще можете сутрин да правите по-няколко набирания на път за банята. Няма да се налага да слизате до лоста в градинката, дето едно време бабите ни си тупаха килимите.

След това ще сменим темата.  Ще залепим шапки на терасата, ама не по всяко време. Ще ви ...

Резби, метчици, плашки и осветление за старото огледало

Днес в предаването ще говорим за резбите и резбовите съединения за метал – с винт, болт и шпилка. Ще ви покажа как да възстановите повредената вътрешна и външна резба. 

Светлината и огледалото вървят ръка за ръка. Затова ще направим рамка от светещи профили на огледалото. То от много време виси на стената в спалнята над тоалетката, но не го използвате, ...

Как да скрием грозните тръби от парното, тънкости при боядисването

Ще ви покажем как бързо и лесно да скриете грозните тръби от парното или друго нещо, което ви дразни и не искате да ви се набива в очи всеки ден. Лепиш газобетона, върху него гипскартон и си готов за 2 часа с целия ремонт.
После ще си говорим и за боядисването - как да подходим и какви материали да използваме, когато ни предстои да боядисваме различни стени – нови, ...

Автомат за врата, аквариум – рязане и лепене на стъкло

Днес ще ви покажем как да монтирате затварящия автомат на входната врата, така че да не се тряска всеки път след вас като влизате и излизате.  И не си мислете, че е толкова сложно. 
Ще ви покажа как се прави и резба. И това вече не е майсторска работа.


А след това ще направим аквариум за малката рибка на сина ми. Ще се научите да режете и лепите ...

Зареждане на акумулатор, стойка за стегите и чираците Wolfcraft

Днес ще отворим темата за това, как се зареждат акумулатори и защо правилното зарядно може да промени тенденцията на всеки 2 години да купуваме нов акумулатор. 
А след това съм решил да направя някои подобрения в работилницата. Ще направя специална стойка за всичките ми стеги, щипки и чираци на Wolfcraft. Останете с нас, защото Да Знаеш Как е стъпалото към Да ...

HiKOKI

Безчеткови инструменти - какви предимства имат?

Безчетковите инструменти имат много предимства. Безчековите инструменти има с кабел и батерия, но приложението им е по-различно и имат малко по-различен принцип на работа и управление.
В това видео ще разбере с какво безчетковия винтоверт, перфоратор, ъглошлайф или циркуляр е по-добър от четковия им ...

Как да правилно да използваме и поддържаме нашите режещи инструменти

Кои са най-често срещаните грешки при експлоатацията на режещите машини като циркуляр, зеге и саблен трион. Николай от сервиза на Ташев-Галвинг ще ни даде ценни съвети как да работим и как да поддържаме нашите ...

Как да поддържаме перфоратора си?

Николай от сервиза на Ташев-Галвинг ще ни разкаже как правилно да експлоатираме нашите инструменти и по специално перфоратора.
Какво го поврежда и какви са най-честите грешки при употребата ...

Какво са MultiVolt инструменти и батерии?

Това, което издига литиево йонните батерии още едно ниво нагоре е системата MultiVolt. Как работи ...

Инструменти с кабел или акумулаторни?

Когато времето е от съществено значение, свързан с кабел инструмент, позволява на потребителя да продължи работата си, без да се нуждае от почивка.
Безжичните акумулаторни електроинструменти от своя страна са чудесна опция, тъй като позволяват максимална свобода по време на работа. Но тези инструменти са с много различни характеристики, така че е важно да проучите ...

Оберфреза

Безопасността при работа с оберфрезата е на първо място. 
Фрезерът се върти със скорост между 8 000 и 20 000 оборота в минута. При неправилно рязане, откатът и липсата на контрол  биха могли да причинят нежелани последствия. Затова детайлът трябва да е фиксиран стабилно към работната повърхност, или оберфрезата да е монтирана на специална работна маса.
При ...

Битове и накрайници - какво трябва да знаем?

Големите комплекти с накрайници са винаги добра идея, особено за хоум геймърите. Важното е да следите за износване. Ако някой  бит се износи, това означава, че го ползва много по-често от останалите. Вземете си висок клас накрайник от същия вид и размер и го подменете, за да ви служи по-дълго време. 
Ако ползвате ударен винтоверт, добре е да е имате усилени или ...

Машини за шлайфане

Шлайф машините са предназначени главно за почистване на повърхности, било то дървени или метални, преди да бъдат лакирани или боядисани.
Можем да обобщим, че най-производителната машина е лентовия шлайф. С него се работи бързо, но и по трудно в сравнение с вибро шлайфа или ексцентричния шлайф. Той е с най-простра конструкция и затова е с по-лесна поддръжка и по-дълък ...

Осцилатор - един инструмент с много функции

Осцилаторът има много приложения и казват, че може да замени голяма част от другите инструменти. За мултифункционалния осцилатор има голямо разнообразие от приставки и ...

Как се работи с циркуляр

Ръчният циркуляр е машина, чиято основна задача е да задвижва диск, или по-точно да върти диск, който да осъществява рязането на различни материали. Както казахме и по-рано, основното му предназначение е да реже  дърво. Но със същия успех той може да реже и други материали. Всичко зависи от режещия диск. С циркуляра се реже праволинейно независимо какъв е материала, който ...

Как се работи със саблен трион

Ще говорим за сабления трион. Какви ножове има и какво трябва да знаем при работата ни със саблен трион? Този инструмент има изключително разнообразни приложения. От рязането на клони в градината до рязане на метал в работилницита.
Може да замести ръчната ножовка, затова понякога се нарича електриска ножовка. За сабления трион има голямо разнообразие от ножове за ...

Как да изберем перфоратор

Каква е разликата между перфоратор и бормашина? Защо перфораторът може да пробива бетон, а бормашината не? Какви са принципите им на работа?
Ще разбере какви за предимствата на безчетковите перфоратори с кабел. Какво да гледаме като избираме перфоратор? Какви характеристики имат перфораторите и как да изберем ...

Работа с оберфреза

Днес ще ви представя оберфрезата. Тя е инструмент с универсално приложение при обработка на дърво, МДФ, пластмаса. С нея се фрезоват канали за различните дърводелски сглобки, профили на различни детайли. Ако се огледате около вас със сигурност ще видите, че много от мебелите са обработени с фреза, за да им се придаде характерното заобляне. Но можем да кажем, че заслугата за ...

Винтоверт за гипскартон

Винтовертите за гипскартон са специализирани машини за завиване на винтове. Те имат специален съединител, който спира движението на накрайника, когато главата на винтоверта опре в гипскартона.
Винтоверти за гипскартон има с кабел или батерия. Друго, което ги отличава от стандартните винтоверти е високите обороти на ...

Безчетков винтоверт (brushless)

Винтовертите са едни от най-използваните инструменти. С него можем да завиваме, развиваме, пробиваме, шлайфаме и извършваме какви ли не други дейности. Иновацията при винтовертите са безчетковите инструменти.
Безчетковите двигатели на инструментите ни дават по-дълъг живот на машината, по-добър контрол, повече мощност на електродвигателя и повече работа с една ...

Ударен винтоверт

Този тип ударни завиващи инструменти имат ударна функция, която е доста по-различна от ударната функция на перфоратора. Когато ударния винтоверт достигне определено натоварване,  той започват да съхраняват енергия във въртеливото движение на един елемент в машината и след това от веднъж я освобождава под формата удар, който се предава към винта или болта. Използването ...

Как се работи с прободен трион (зеге)

Прободните триони, често наричани зеге, обаче са най-универсалният вид триони. С прободният трион се реже с голяма точност както по права, така и по крива линия.  
За по-сериозна работа ще ви трябва и по-мощен трион. При работа с прободния трион, от съществено значение е изборът на ножче.
Основните материали, които се режат с прободен трион са дърво, пластмаса, ...

Как се работи с ъглошлайф

На ъглошлайфа се възлагат големи надежди за вършенето на различна работа.  За да можете да го използвате ефективно и сигурно е добре да се запознаете с начина на работа и правилата за безопасност.

Да започнем с видовете дискове и другите консумативите към него. На ъглошлайфа могат да се монтират освен стандартните карбофлексни дискове за метал и неметал, ...

Инструменти под наем от Ташев-Галвинг

Наемането на качествени инструменти е добро решение, когато нямате постоянна нужда от конкретната машина.
Ташев-Галвинг предлагат голям набор от машини под наем. От професионални къртачи до машини с водно рязане на ...

Инструменти HITACHI - HiKOKI

Инж. Стефан Стефанов, мениджър продажби в Ташев-Галвинг, ще ни разкаже за електрическите инструменти с марката HITACHI, чието ново име е HiKOKI. 
Hitachi Koki произвежда много видове инструменти, включително резачки, тренировки, дървообработващи ...

Потапящ циркуляр HITACHI

Първо, с потапящия се циркуляр, който взехме под наем от Ташев Галвинг, ще скроим детайлите за краката на малката масичка.
Циркулярът е машина, с която се реже основно дървесен материал. Пернишките винкели се режат с друг инструмент, не с ...

Wolfcraft

Видове триони

Според предназначението и конструкцията могат да бъдат разграничени няколко основни вида ръчни триони.
Изборът на правилния трион е важен за добре свършената ...

Работна маса за оберфреза

За по-сигурна и безопасна работа е препоръчително оберфрезата да се монтира върху работна маса. 
Но както се казва, всичко се обръща наопаки, когато монтирате оберфрезата върху работна маса. Защото обръщайки оберфрезата с главата надолу, обръщате и посоката на движение на ...

Видове стеги

Конструкцията на стягата осигурява по-силно прискане на детайла като се разчита на здравината на напречния профил на шината на стягата и на подвижното рамо, между които се поставя детайла. Стегите са конструирани така, че напрежението върху подвижното рамо се предава на шината и така се осигурява здравото  притискане, без риск от изкривяване или счупване на подвижното ...

Водеща шина за циркуляр

Така наречената водеща шина е идеалното допълнение към ръчния циркуляр,  което решава тези проблеми. С нея може да се правят прецизни, прави и дълги срезове. Ако пък са много дълги, има възможност и за удължаване с допълнителна ...

Многофункционална работна маса

Към алуминиевия плот на многофункционалната маса могат да се монтират различни инструменти – прободен трион, оберфреза и разбира се ръчен циркуляр. 
Работната маса ни позволява да направляваме дейтала с две ръце докато работим и да го плъзкаме по направляваща шина. Работната маса се сгъва и не заема място в ...

Как се монтират первази

Рязането на первазите си има своите тънкости. Ако ъгълът на стената не е идеално прав, единственият начин да монтирате первазите правилно е с шаблон за монтаж на первази.
Шаблонът измерва ъгъла на стената и го пренася съвсем точно при рязането на ...

Монтаж на ламиниран паркет

Как се монтира ламиниран паркет? Ще ви покажем различни пособия и инструменти за мерене и рязане на ламиниран паркет, който значително улесняват работата.
Ще монтираме ламинирания паркет без прах, като използваме ножица за рязане на ...

Премахване на мухлясал силикон от мивка

Сега ще ви покажа как да отстраните мухлясалия силикон от мивката в банята със специалния инструмент за премахване на силикон на Wolfcraft. Санитарните силикон и съдържат в себе си антибактериални съставки, но с течение на времето тяхното действие отслабва. Всъщност не мухлясва самият силикон, а микроорганизмите се образуват около него и в малки шупли, в които са намерили ...

Шаблон за пробиване под ъгъл

Основният играч в този комплект е този шаблон на Wolfcraft, който има три скали, които определят как и къде да се дупчи с приложеното свредло.
В основата на всичко е дебелината на детайла, който ще дупчим. С този шаблон за пробиване под ъгъл правим отвори в дървените детайли и чрез винтове свързваме детайлите без видими сглобки.
Шаблонът за свързване ...

Collomix

Бъркалки и миксери Collomix

Използването правилните миксери и бъркалки са от изключително значение за качественото разбъркване на строителни смеси. Всяка строителна смес има бъркалка, която е най-подходяща за нейното разбъркване.
Станционарните миксери Collomix улесняват и ускоряват работата на големи обекти. Collomix е марка, която е тясно профилирана в производството на бъркалки и миксери за ...

Видове бъркалки за строителни смеси

Изборът на правилната бъркалка за различните смеси осигурява по-кратко време за разбъркване, смес без бучки и по-лесна работа на майстора.

Целта на смесването е да се получи напълно еднородна смес по най-лесния и най-бърз начин. Но различните смеси – сухи или течни, съдържат различни съставки и се държат по много различен начин при бъркане.

Затова ...

Rubi

Премахване на фуги с електрически шабър

Целта на фугиращата смес е да ограничи проникването на вода плод плочките и да придаде завършен вид на помещението.
Няма да говорим как се фугира и с какви инструменти, защото това сме го обяснявали в предишни предавания. 

Който е пропуснал и иска да знае как стават красиви фугите, да гледа в сайта  на предаването.

Ако сте решили да ...

Лепене на плочки с нивелираща система и готово лепило

Системите за нивелиране на плочки съвсем не са от вчера. Измислени са за улесняване на работата на майсторите по изравняването на настилката. А без такива системи е почти невъзможно да се получи настилка равна като тепсия. Особено когато се полагат голямоформатни плочи. Ще използваме и готово лепило заплочки, за да не ...

Машина за мокро рязане на плочки

Когато имаме нужда от прецизен сряз на плорките се използва машина с мокро рязане. При машината за рязане на плочки с мокро рязане се възползваме от предимствата на точнота рязане на диамантения диск, без да се задушаваме в праха, образуван от триенето му в керамиката. При рязането, дискът минава през ваничка с вода. Центробежната сила увлича един слой от водата и така ...

Боркорони за пробиване на плочки

При по-малки отвори, могат да се използва малки боркорни или свредла за пробиване на плочки. Когато размерите на отворите са по-големи се използват по-големи боркорони за пробиване на ...

Рязане на плочки - различни начини

Рязането на плочки не е лесна работа. За да постигнете резулта, който искате трябва да използвате правилната машина и правилния начин на работа.
Нека да започнем ръчната машина за рязане на плочки. Ако плочките са с по-голям размер, трябва да съобразите размера на машината, като имате предвид не само размера на самата плочка – широчина и дължина, но и диагонала ѝ,, ...

Лепене на плочки с нивелираща система

За да залепим плочки абсолютно равно, ще използваме система за нивелиране на плочките на Rubi. Системите за нивелиране на плочки се използват все по-често, тъй като плочите стават все по големи. Плочи с размери 20х120, 60х120см, вече са нещо стандартно и не стряскат ...

Steinel

Пистолети за горещ въздух

Какви видове пистолети за горещ въздух има? Какви са най-честите им приложения? Приставки и аксесоари за пистолети за горещ ...

Стопяеми лепила и пистолети

Как се използват стопяемите лепила и пистолети? Топлото лепене има много предимства, от които най-голямото е бързината. Със стопяемо лепило се лепят различни материали за много кратко време. Съществуват различни стопяеми патрони за различни приложения. Добрите пистолети за топло лепене развиват температура над 200 градуса, което е от значение за качествено ...

Сензори за движение и присъствие

Когато се каже сензор за за движение за контрол на осветлението, повечето от вас най-вероятно си представят такъв инфрачервен сезор (PIR).  
Това е пасивен сензор, който отчита излъчената топлина от топлокръвни животни и хора. Лещата фокусира излъчените инфрачервени лъчи и ги разпределя в така наречените контактни зони. За да сработи сензорът, той трябва да отчете ...

Kapro

Определяне на нивото при ремонт на апартамент

Един метър от готов под - едно от най-важните понятия при ремонт на апартамент. По всяко време на ремонта трябва да имате ясна представа къде се намира вашето ниво <<един метър готов под>> във всяка стая. Ще ви покажа как след основния ремонт нивото в цялото жилище да бъде на едно ниво, без никакви прагове и преходни лайсни. Определянето на това ниво ...

Трикове с ролетка

И така както си меря, се сетих да ви покажа няколко трика за правилно мерене с ролетка. 
Някой ще каже, какво толкова – ролетка, като ролетка – разпъваш и мериш. Но колко от вас знаят защо металната пластина в началото на всяка ролетка се движи? Вземете си ролетката и проверете. Ще се видите, че наистина се движи.
Проверихте ли? Движи се, ...